Hopp til innholdet
Nora ved symaskin
Nora Bakken Lund
Nyhet

Med hjerte for det hjemmelagde

Nora Bakken Lund er bare 15 år gammel. Til tross for sin unge alder, har hun allerede blitt en lokalkjent gründer som tar bærekraftig mote på alvor – og hun gjør absolutt alt selv.

Det hele startet i veldig ung alder, da mormoren til Nora Bakken Lund lærte henne å strikke. Etter det, har kjærligheten for å lage egne ting bare vokst. Hun fikk sin første symaskin da hun var bare 10 år gammel.

– Jeg har alltid likt å fikle med ting, og å ha noe å gjøre. Det var da jeg fikk min første symaskin at det startet ordentlig. Jeg har egentlig bare lagd mer og mer etter det, sier Nora.

På et tidspunkt klarte hun å sy over sin egen finger, og familien måtte rett på legevakten.

– Det trodde jeg var slutten på karrieren, men nei da. Men jeg måtte kjøpe meg ny symaskinen, så det var det jeg brukte konfirmasjonspengene mine på, sier Nora.

Som 14-åring lagde Nora sin første festdrakt, hvor hun både sydde og broderte alt for hånd. I 2023 lagde hun sin egen ballkjole. Denne var ikledd perler over hele.

– Alle perlene ble også sydd på for hånd. Jeg tror jeg brukte mellom 30 og 40 timer på det, sier hun.

Nora viser frem ferdigsydd festdrakt

Både nytt og gammelt

Hovedfokuset til Nora er at tingene hun lager skal være av høy kvalitet. Hun liker også å lage sine egne design, slik at plaggene og tingene hun lager, blir unike.

– Jeg har lagd mange toalettmapper for eksempel. Her bruker jeg ofte gamle gardiner. Jeg har også laget en kjole av babygardinene til fetteren min, sier hun.

Hun pleier som regel å lage helt vanlige plagg, som man kan få bruk for hver dag. I intervjuet med banken hadde hun for eksempel på seg en egensydd genser.

– Det er gøy å ha ting som ingen andre har, smiler Nora.

I tillegg til å lage nye ting, har også Nora fornyet en hel del brukte plagg, også for andre. Hittil har hun reparert mange glidelåser, for blant annet lokale jegere som har slitt ut sine.

Skal satse på nettbutikk

Det var etter at Nora deltok på Stuttreist & Himlaga i 2023, at salget begynte å ta av på alvor. Da begynte hun å motta bestillinger fra kunder, i tillegg til at drømmen om å drive i større skala nærmet seg virkelighet. Til nå har hun brukt Instagram til å markedsføre seg selv, men hun ønsket noe enda større.

Høland og Setskog Sparebank, i samarbeid med Visivo som leverer digitale løsninger, gikk i desember 2023 sammen for å sponse Nora med sin helt egne hjemmeside der hun kan legge ut plagg hun lager, for så å selge disse videre.

"Jeg vil jo ha mitt eget merke, drive egen butikk
og drive selvstendig"

 

Og selvstendig har hun vært hele veien. Nora har lært det aller meste av syingen gjennom å se på videoer fra YouTube, og gjennom prøving og feiling.

– Mange tror at vi som foreldre har bidratt mye, men vi har bokstavelig talt ikke gjort noen ting. Hun har vært i flere møter alene, fordi dette er hennes greie ene og alene, bekrefter far Ivar Lund.

Også mor, Hanne Bakken Lund, er imponert over datteren deres, og alt hun får til på egenhånd.

– Det er kjempegøy at hun holder på. Det er mange unge som bruker mye tid på å se på TV eller spille. Nora sitter i stedet og syr.

 

Nora finner du også på Instagram - søk opp by.norabl

Til inspirasjon for andre

Vår bedriftsrådgiver Carl Fredrik Havnås sier det er spennende for banken å engasjere seg i saker som Nora sin.

– Nora er til inspirasjon for andre. Hun er ung, hun er en gründer og samtidig har hun et stort fokus på gjenbruk, og dermed bærekraft. Da er det ekstra gøy å bistå for å få drømmen hennes opp og stå, sier han.

Nora har planer om å gå idrettslinja på videregående. Deretter vurderer hun motestudier, eller eventuelt studier rundt det å drive bedrift. Akkurat nå er fokuset nettsiden hennes og det arbeidet som følger med den, og samtidig strekke til på alle andre områder.

– Jeg har jo også skole ved siden av syingen, som tar en del tid, men det er gøy å ha kommet i gang. Det er gøy å bruke mange timer på dette, avslutter Nora.

Høland og Setskog Sparebank lanserer vår egen bærekraftsserie. I denne serien vil vi intervjue noen av våre kunder som tar det grønne skiftet på alvor – innenfor flere ulike yrker.