Hopp til innholdet
Settere løper i bånd mens eieren står på ski i den norske fjellheimen
Snø, is, kuldegrader og veisalt setter ekstra krav til deg som eier en hund eller en katt. Slik passer du litt ekstra på dem om vinteren.
Hundeforsikring

Slik tar du vare på hunden din i vinter

Vinteren kan være ganske så tøff mot de firbeinte. Slik gir du dine pelskledde venner litt ekstra omsorg når kulda setter inn.

Når temperaturen kryper nedover og snøen laver ned, er det et par ekstra ting du bør tenke på hvis du har et kjæledyr. For selv om de har pels, kan de fryse like mye som oss, og bli skadet av kulda.

Her får du 5 enkle tips til hva du bør tenke på om vinteren.

1. Hold dem varme

Kle kjæledyret ditt etter vær og vind. Noen hunder tåler mindre kulde enn andre, spesielt om de er av en litt mindre rase med lite pels.

En liten hund taper mer varme enn en stor hund, og en hund med tykk pels isolerer varme på en bedre måte enn en hund med tynn pels.

Eldre bikkjer og katter trenger kanskje også litt ekstra beskyttelse iblant.

Så skal du ut på tur med bikkja og kulda biter, og du vet bikkja fort blir kald, tar du på et dekken eller en varm genser.

Både hunder og katter skal samtidig ha tilgang til et varmt og isolert sted å være innendørs, for eksempel en myk seng eller et teppe. Plasser sengen vekk fra trekk og kalde gulv, gjerne nær en varmekilde.

Du bør heller ikke la hunden eller katten bli igjen i en kald bil i lange perioder.

2. Bruk refleks

Det er ofte bekmørkt om vinteren, og det er like viktig å gjøre de firbeinte synlige i mørket som oss selv. Så la hunden din få på seg en refleks når du er ute og går tur.

Kanskje også katten kan få på seg et refleksbånd mens den er ute på vift?

3. Unngå lange turer når det er bikkjekaldt

Begrens tiden du tilbringer ute med hunden din. Gå heller flere korte og mer aktive turer i løpet av dagen enn lengre turer i et rolig tempo.

Vet du at dere kommer til å bli lenge ute i kulda, tar du med et liggeunderlag eller lignende som hunden kan ligge på.

Hunden må også være hundre prosent tørr før du går ut døra.

4. Beskytt utsatte områder som poter og øyne

Snø, is, veisalt og kulde kan fort gjøre potene på hunden og katten din ekstra såre og tørre, og føre til at potene sprekker.

Kommer det salt inn i disse sprekkene vil det svi, og sprekkene kan i tillegg samle skitt og bakterier som kan føre til betennelser.

Så når dere kommer inn etter en tur i snøen, skyll eller tørk forsiktig av potene for å fjerne eventuell is, snø og salt.

Men vær forsiktig med temperaturen på vannet, spesielt hvis potene er kalde. Er vannet for varmt, kan det skade blodårene i potene. Tørk potene grundig etterpå.

Klipp pelsen og bruk potesokker

Har hunden eller katten din mye pels på beina, kan det være lurt å klippe dem for å hindre at snø og fuktighet fester seg.

Får hunden din ofte tørre og sprukne poter, bør du samtidig vurdere å bruke potesokker.

Potesokkene beskytter mot kulde, kjemikalier og spisse steiner, hindrer irritasjon og skjermer potene hvis de har begynt å bli vonde.

Bruk en god potesalve

En potesalve kan forebygge mange av de utfordringene vinteren kan bringe med seg.

Gjør det til en vane at du alltid smører potene med en god potesalve før og etter turen, og ta den gjerne med hvis dere skal være ute lenge.

Bare husk at salven ikke må inneholde vann – det gjør ting bare vondt verre.

Bruk solbriller

Skal du opp på fjellet eller langs sjøen i sterk sol, bør du ikke glemme at hunder kan bli like snøblinde som oss.

Trenger du solbriller, trenger hunden din det også.

Ikke glem andre utsatte områder

Også ørene, halen, spenene og pungen kan få frostskader. På lave og korthårede hunder er i tillegg buken utsatt.

Så pass litt ekstra nøye på disse områdene – både under og etter turen.

5. Unngå overvekt

Hvis du vet at kjæledyret ditt er litt mindre aktivt om vinteren, er det lurt å velge et fôr som passer ut ifra alder og aktivitetsnivå.

Følg med på vekta og juster mengden mat deretter. Noen produsenter tilbyr hundefôr som er spesielt laget for kalde værforhold og lavere aktivitet.

Er du usikker, tar du en prat med veterinæren din.

Husk forsikringen

Sørg for at den firbente bestevennen din får hjelpen den trenger, når det trengs.

Vår hundeforsikring dekker veterinærutgifter og andre kostnader som kan dukke opp hvis hunden din blir syk eller utsettes for en ulykke.