Eika Spar er et aksjefond som investerer i selskaper over hele verden notert på børs eller regulerte markedsplasser. Normalt er fondet investert med en fordeling på 1/3 norske aksjer, 1/3 nordiske aksjer og 1/3 globale aksjer. Eika Spar hadde en absolutt avkastning på -0,95 % i august, hvilket var 0,51 % svakere enn referanseindeksen som endte ned 0,44 %. Hittil i år er fondet opp 17,82 %, hvilket er 1,08 % sterkere enn referanseindeksen som er opp 16,74 %.
Eika Spar Makro
Det globale aksjemarkedet endte opp 2,6 % i august. Korreksjonen som begynte i midten av juni, fortsatte i starten av august, men ble raskt etterfulgt av ny oppgang, slik at markedet endte i pluss for måneden som helhet. Det amerikanske markedet (S&P500) steg +2,4 %, det franske markedet (CAC) var opp +1,3 %, mens Tyskland (DAX) og Storbritannia (FTSE 100) endte opp henholdsvis +2,2 % og +0,8 %. I Asia hadde Hong Kong (Hang Seng) mest framgang, opp +3,9 %, mens Australia (S&P/ASX 200) steg +0.6 % og Japan (Nikkei) falt -1,1 %. Alle tall i lokal valuta. Norske kroner styrket seg +2,7 % mot dollar i løpet av måneden, slik at markedsavkastningen målt i norske kroner endte nært null.
Mens markedet i juli fokuserte på gode nyheter for amerikansk inflasjon og økt sannsynlighet for rentekutt, skiftet fokuset i august til svakere økonomiske makrotall og frykt for at rentekuttene kommer for sent. Spesielt hoppet i arbeidsledigheten til 4,3 % gjorde markedet urolig for at økonomien kan være i ferd med å tippe over. Summen av makro tall har imidlertid så langt holdt seg bra. Samtidig bekreftet sentralbanksjef Powel på FEDs årlige økonomikonferanse i Jackson Hole at tiden har kommet for en justering av pengepolitikken i retning av lavere renter. Selskapene i USA har fortsatt å rapportere gode tall, inkludert de store teknologiselskapene med Nvidia i spissen. Det forventes fortsatt høy offentlig pengebruk uansett hvem som vinner det amerikanske presidentvalget i november.
I Europa forventes det også videre rentekutt utover høsten og inn i 2025. Europa fortsetter imidlertid den svakere økonomiske utviklingen, med nedgang i tysk vareproduksjon og fransk OL-boost i bakspeilet. Politisk usikkerhet er også et vedvarende tema. Frankrikes president Macron forsøker fortsatt å finne en ny statsminister etter parlamentsvalget tidligere i sommer, mens i Tyskland blir regjeringskoalisjonen til Olaf Scholz stadig mer upopulær.
I Kina fortsetter eiendomsmarkedet å korrigere samtidig som konsument-tilliten er fallende. Man forsøker å kompensere for manglende innenlands etterspørsel ved å øke eksporten, men dette fører med seg økt risiko for straffetoll og handelskrig og gjør at det er usikkert om de når årets vekstmål på 5 %.
Oljeprisen falt 4 USD ved inngangen av august på resesjonsfrykt, men hentet seg raskt inn igjen. Ved utgangen av august måned handlet et fat nordsjøolje på 81 dollar.
Eika Spar Aksjer
Global
Den globale aksjeporteføljen hadde gjennom måneden en avkastning på -2,1 5% målt i norske kroner som var 1,54 % lavere enn avkastningen på fondets referanseindeks MSCI World som hadde en avkastning på
0,61 % målt i norske kroner. Hittil i 2024 har fondet dermed en avkastning i norske kroner på 18,85 % som er 2,9 % lavere enn MSCI World som har en avkastning på 21,75 %.
Helsesektoren bidro mest til avkastningen gjennom måneden, fulgt av forsyningssektoren og eiendom. Sektorene som hadde det laveste bidraget til avkastningen var IT, industri og finans.
Norge
Nordic Semiconductor leverte bedre tall for andre kvartal enn markedet forventet, samt kom med positive fremtidsutsikter. Markedet venter spent på utrulling av den nye halvlederen (NRF54, Bluetooth) og lansering av en ny halvleder innenfor Cellular IoT (WiFi). Aksjen endte opp 6,22 % i august.
Kid Interiør slo også markedets forventninger til årets andre kvartal. Selskapet løftet prisene mer enn ventet gjennom andre kvartal for å forberede seg på økte fraktrater i tredje kvartal og leverte med det sterkere brutto marginer enn forventet. Utrullingen av Kid Extended – møbelsatsingen deres – går også bedre enn forventet og bidro til økt topplinje. Av nyheter meddelte de også at de skal starte opp en plattform for netthandel i Tyskland ved inngangen av 2025. Selskapet fortsetter å vokse mer enn markedet forventer og aksjen endte opp 16,26 % i august.
Kongsberg Gruppen annonserte i august at de skal bygge en ny missilfabrikk i Australia. Fabrikken ventes å ha samme kapasitet som den i Norge, hvilket vil doble produksjonen av missiler. Aksjen endte opp 2,31 % i august.
Svak utvikling i underliggende etterspørsel etter olje – etter resesjonsfrykt – skapte store utslag for oljeservice selskapene i august måned. Til tross for forventning om sterkere marginer i årene som kommer, endte Subsea 7 ned 10 % i august.
Autostore leverte også svakere resultat for andre kvartal enn forventet. Det er flere grunner til at selskapet sliter med veksten, for det første: kundene deres, for eksempel XXL, sliter med å selge ut gamle varer som fører til at varene blir liggende på lager å ta opp plass. Da er det vanskelig for kundene å vite hvor mye mer lagerplass de egentlig trenger. For det andre er kundene usikre på fremtidig etterspørsel etter varer, hvilket skaper treghet i beslutningsprosessene. For det tredje, så ser det nordiske markedet ut til å være mettet enn så lenge og det er vanskelig å overbevise utledninger om at en liten aktør fra Norge er bedre enn det de allerede kjenner til. Kombinasjonen førte til en svakere utvikling hos Autostore enn forventet og aksjen endte ned 17,90 % i august.
Norden
Helseselskapene AstraZeneca (+7,2 %) og Novo Nordisk (+2,5 %) var de to sterkest bidragsyterne til avkastning i august. Disse selskapene har en vekst som i stor grad er uavhengig av svingninger i realøkonomien, og vurderes derfor som trygge havner i perioder med økt usikkerhet. Smykkeselskapet Pandora rapporterte gode tall i august og handlet opp 8,5 % gjennom måneden, målt i norske kroner.
På den negative siden var transportselskapet DSV ned 5.5%, i hovedsak grunnet uro at selskapet kanskje ikke vinner budkampen om konkurrenten DB Schenker.
Banker handlet noe ned på forventninger om lavere renter, noe som førte til en nedgang for Swedbank og Nordea på henholdsvis 3 % og 2 %. Vår forventning er at rentenedgangen etter hvert vil føre til økte boliglånsvolumer og økt aktivitet i økonomien generelt, noe som er positivt for bankene og delvis vil kompensere for den negative effekten av lavere styringsrenter.
Vinnere
- Kid ASA +16,26 %
- Pandora +8,47 %
- Astra Zeneca +7,19 %
Tapere
- Salmar ASA -12,26 %
- Subsea 7 S.A. -10,00 %
- Tomra Systems -8,73 %
*) Hittil i år i Markedskommentar fra forvalter tilsvarer siste dag i forrige måned.