Markedsutvikling
Det globale aksjemarkedet endte opp 2,6 % i august. Korreksjonen som begynte i midten av juni, fortsatte i starten av august, men ble raskt etterfulgt av ny oppgang, slik at markedet endte i pluss for måneden som helhet. Det amerikanske markedet (S&P500) steg +2,4 %, det franske markedet (CAC) var opp +1,3 %, mens Tyskland (DAX) og Storbritannia (FTSE 100) endte opp henholdsvis +2,2 % og +0,8 %. I Asia hadde Hong Kong (Hang Seng) mest framgang, opp +3,9 %, mens Australia (S&P/ASX 200) steg +0,6 % og Japan (Nikkei) falt -1,1 %. Alle tall i lokal valuta. Norske kroner styrket seg +2,7 % mot dollar i løpet av måneden, slik at markedsavkastningen målt i norske kroner endte nært null.
Mens markedet i juli fokuserte på gode nyheter for amerikansk inflasjon og økt sannsynlighet for rentekutt, skiftet fokuset i august til svakere økonomiske makrotall og frykt for at rentekuttene kommer for sent. Spesielt hoppet i arbeidsledigheten til 4,3 % gjorde markedet urolig for at økonomien kan være i ferd med å tippe over. Summen av makro tall har imidlertid så langt holdt seg bra. Samtidig bekreftet sentralbanksjef Powel på FED sin årlige økonomikonferanse i Jackson Hole, at tiden har kommet for en justering av pengepolitikken i retning av lavere renter. Selskapene i USA har fortsatt å rapportere gode tall, inkludert de store teknologiselskapene med Nvidia i spissen. Det forventes fortsatt høy offentlig pengebruk uansett hvem som vinner det amerikanske presidentvalget i november.
I Europa forventes det også videre rentekutt utover høsten og inn i 2025. Europa fortsetter imidlertid den svakere økonomiske utviklingen, med nedgang i tysk vareproduksjon og fransk OL-boost i bakspeilet. Politisk usikkerhet er også et vedvarende tema. Frankrikes president Macron forsøker fortsatt å finne en ny statsminister etter parlamentsvalget tidligere i sommer, mens i Tyskland blir regjeringskoalisjonen til Olaf Scholz stadig mer upopulær.
I Kina fortsetter eiendomsmarkedet å korrigere samtidig som konsument-tilliten er fallende. Man forsøker å kompensere for manglende innenlands etterspørsel ved å øke eksporten, men dette fører med seg økt risiko for straffetoll og handelskrig og gjør at det er usikkert om de når årets vekstmål på 5 %.
Resultater
Den globale aksjeporteføljen hadde gjennom måneden en avkastning på -2,15 % målt i norske kroner som var 1,54 % lavere enn avkastningen på fondets referanseindeks MSCI World som hadde en avkastning på
0,61 % målt i norske kroner. Hittil i 2024 har fondet dermed en avkastning i norske kroner på 18,85 % som er 2,9 % lavere enn MSCI World som har en avkastning på 21,75 %.
Fondet søker å oppnå en meravkastning ved å eksponere fondet mot systematiske strategier som verdi, kvalitet og trend. Fondet har i dag en høy allokering mot små og mellomstore verdiselskaper som relativt til markedet er priset på svært attraktive nivåer. De viktigste bidragsyterne til den negative differanseavkastningen gjennom måneden var eksponering mot mindre selskaper og verdieksponeringen. Trend bidro positivt gjennom måneden.
Helsesektoren bidro mest til avkastningen gjennom måneden, fulgt av forsyningssektoren og eiendom. Sektorene som hadde det laveste bidraget til avkastningen var IT, industri og finans.
Selskapene som bidro positivt til avkastningen sist måned:
- Eli Lilly & Co. +0,18 %
- Meta Platforms Inc. +0,12 %
- Aflac Inc. +0,05 %
Selskapene som bidro negativt til avkastningen sist måned:
- Alphabet -0,19 %
- Microsoft Corp. -0,14 %
- Amazon.com Inc. -0,13 %
*) Hittil i år i Markedskommentar fra forvalter tilsvarer siste dag i forrige måned.