Et kredittkort fungerer som et vanlig bankkort, men med en kredittgrense (et maksbeløp du kan bruke hver måned) som ikke er dine penger. Hvis du har brukt kredittkortet vil du få en regning som må betales fra vanlig bankkonto/lønnskonto. Betaler du ikke på forfallsdato vil rentene påbegynne, og det kan bli dyrt (avhenger av hvor stort beløp som ikke blir betalt inn og hvor lang tid det går før du betaler). Kredittgrensen kan du selv velge da du søker, for unge er det vanlig med kr 10 000 fordi de ikke har så høy inntekt. Om du får kredittkort og hvor høy kredittgrense du får avhenger av inntekt og om du har betalingsanmerkninger - da får du ikke kredittkort.

Dersom du er så uheldig å bli svindlet når du handler på nett eller ved vanlig kjøp i butikk blir du ikke direkte økonomisk berørt av det siden det ikke er dine penger, men en kredittgrense på kortet. Dersom du bruker vanlig bankkort/debetkort og svindleren tar alt som står på konto er du plutselig «blakk». Dersom du har brukt et kredittkort vil saken mest sannsynlig være ute av verden før neste regning forfaller, og du blir derfor ikke berørt på samme måte. 

I punktene under kan du lese om fordeler og ting du skal passe på når du har kredittkort. Håper dette er forklarende/oppklarende. Har du bankID kan du bestille kredittkort her og nå eller i nettbanken din. Er du usikker kan du også komme innom en av våre filialer så hjelper vi deg med bestilling og spørsmål.

Fordeler:
-    Dersom du blir svindlet er det ikke dine penger som blir borte, og det er lettere å få ordnet opp i saken.
-    Dersom du betaler minimum halve ferieturen med kredittkort har du reise- og avbestillingsforsikring på reisen.
-    Du får rabatt på en rekke butikker og nettbutikker dersom du handler med kredittkortet. Disse tilbudene kan du se i mobilappen under «kortfordeler».  
-    Kan betale en måned senere.
-    Ingen gebyrer(?) dersom du betaler til fristen. Se prisliste her.
-    Samme PIN som dine andre kort.
-    Kontaktløs betaling. På beløp under kr 200,- kan du holde kortet inntil kortterminalen for å betale (forutsett at butikken har riktig bankterminal).
-    Du har full oversikt over transaksjonene i mobilappen.
-    Få eFaktura rett i nettbanken

Pass på:
-    Tar du ut penger i minibank er det et gebyr på kr 25,-, pluss 1% av uttakssummen.
-    Dersom du setter over penger fra kredittkortet til vanlig konto er det et gebyr på kr 50,- pluss at rentene blir beregnet fra samme dag du tar det ut.
-    Betal innen fristen på regning, ellers vil det påløpe rente på beløpet som er brukt.
-    Når du får regningen står et minstebeløp på kr 250,- som innbetaling, dersom du vil unngå å betale renter må du betale hele beløpet som du skylder (ikke bare 250,-).
-    Har du eFaktura kommer regning automatisk i mobilbank/nettbank. Der står det enten 0 (hvis beløp under kr 250,-) eller 250,- derfor bør du se hva du skylder og endre beløpet.
 
På hjemmesidene våre kan du lese mer om kredittkort og de ulike kredittkortene vi tilbyr.

Selv bestilte jeg kredittkort da jeg fylte 18 år. Jeg bruker alltid kredittkort når jeg bestiller ting på nett og når jeg er ute og reiser. Jeg anbefaler alle å bruke det på nett og på reise. Velger du å bruke kredittkort bør du være såpass selvdisiplinert at du betaler tilbake det du låner,  og ikke bruker det til å kjøpe ting som du egentlig ikke har råd til. Da havner du fort i en kjedelig situasjon.

- Siri -