Mange, meg selv inkludert, føler at de er ganske flinke økonomisk. Jeg prøver å være prisbevisst når jeg handler mat, shopper ikke så ofte og har stort sett med meg matpakke på skolen. Likevel fikk jeg sjokk når jeg gikk igjennom kontoen min og fant ut hvor mye penger jeg hadde brukt.

Det er ikke så mange som har stålkontroll på hvor mye penger de bruker hver måned, har du?

Min erfaring var altså at det er MYE å lære av å bli bevisst på forbruket sitt. Jeg utfordret derfor to samboerpar til å bli med på en konkurranse der de bevisstgjøres på sitt forbruk, de som er nærmest budsjett vinner konkurransen.

Malin & Tobias og Mina & Jonas bor i samme firemannsbolig i Festningsåsen. Gutta jobber og jentene er studenter og jobber litt ved siden av, de har et nokså likt utgangspunkt.

Den første oppgaven de fikk var å skrive ned hvor mye de trodde de hadde brukt i februar. Oppgave to var å finkjemme kontoutskriftene sine og se hva de faktisk hadde brukt i februar. Her fikk de seg noen sjokk, og dette er ikke uvanlig. Oppgave tre ble å lage nye budsjetter for mars, og de som klarer å følge dette budsjettet best vinner konkurransen.

Begge parene brukte mye penger på mat, dette er stort sett den posten flest blir overrasket over. Det å dra på butikken ofte og gjerne når du er sulten uten en handleliste gjør at matutgiftene blir store. Jeg oppfordret derfor parene til å planlegge innkjøpene, se over hva de har og skrive handleliste. Neste forslag er å kun dra på butikken en eller to ganger per uke. Mitt siste råd var å lage en «matkonto» med eget bankkort, begge setter inn penger på den kontoen en gang i måneden og det er kun disse pengene som skal brukes på mat.

En annen ting parene oppdaget var at fellesutgifter som internett/tv, strøm og felleskostnader ikke alltid ble likt fordelt. Noen tenker at alt skal deles 50/50 mellom partene, andre mener at kostnader skal deles med utgangspunkt i inntekt. Dette er noe hvert enkelt par må bli enig om. Uansett hvordan dere velger å gjøre det er det lurt å ha en felles regningskonto som dere setter penger inn på og felleskostnadene blir trukket fra.

Det blir spennende å se hvem som klarer å følge budsjettet sitt best, om felleskontoer fungerer og hvordan de har klart å løse matinnkjøpene. Følg med å se hvordan det går, og hvem som vinner!

Her kan dere laste ned excelarket jeg lagde til dem, dersom dere har utgifter som ikke passer inn under postene kan dere enkelt markere og dra ned «sum»-linjen også legge til ekstra poster.

Jeg anbefaler alle å gjøre dette! Hvis du syns det er vanskelig eller er noe du lurer på er det bare å sende meg en e-post på sm@hsbank.no