Når du fyller 18 år har du ansvar for din egen økonomi, du kan styre sparekontoen selv, få Visa Classic, søke om kredittkort, ja rett og slett alt en voksen person kan gjøre. Når du nå står ansvarlig for egen økonomi er det en fordel å ha kunnskap! Det er denne kunnskapen Høland og Setskog Sparebank vil gi deg i et 18 årsmøte. Det er selvfølgelig ingen garanti for at du kan ALT når du har vært innom oss en tur, men et 18 årsmøte skal hjelpe deg på veien og vise deg at dersom du trenger en å snakke med, er vi der for deg!

Hvordan fungerer konseptet 18 årsmøte?

I løpet av året du fyller 18 år får du tilbudet om et 18 årsmøte. Hvis du ikke har blitt ringt og du allerede har fylt 18 år kan dette være fordi vi ikke har nummeret ditt eller ikke har fått tak i deg. Da er det bare å sende mail, ringe eller sende SMS så kontakter jeg deg.

Det er veldig individuelt hva vi snakker om på et 18 årsmøte, og hvor lang tid det tar. Dette er fordi ingen har helt lik livssituasjon, noen 18 åringer bor hjemme og går på VGS, mens andre bor alene, har barn og jobber. Men et typisk 18 årsmøte tar 1 time og følgende temaer blir tatt opp:

  • Først snakker vi litt løst og fast, det er fint for den bankansatte å vite litt om hvem du er. Jobber du eller går du på skole? Bor du hjemme eller alene? Har du noen fritidsinteresser?

  • Dersom du ikke har nettbank/APP og nytt bankkort blir dette ordnet dersom du vil ha det.

  • Sparing. Hvordan sparer du i dag? Tjener du penger ennå? Du får muligheten til å fjerne foreldre/foresatte som disponenter på sparekonto dersom dette ikke er gjort ennå. Det er mange ulike måter å spare på f.eks BSU, fondsparing og vanlig banksparing. Hva lønner seg for deg? Har du noen drømmer? Bil, hus, en veske eller en smarttelefon?

  • Forsikring. Når trenger du å tegne egen forsikring? Har du bil?

  • Kredittkort. Hva tenker du når du hører kredittkort? Handler du på nettet? Er du mye ute og reiser?

  • Hva er viktig å tenke på når du bestemmer over egen økonomi? Hvordan unngå å havne i en kjip situasjon? Forbrukslån, inkassovarsel, nedbetaling av produkter etc. Hvilke konsekvenser får du dersom du får betalingsanmerkning?

Du har nå fått et kjent fjes i banken som du får mailadresse og telefonnummer til. Dersom du lurer på noe eller trenger hjelp til i etterkant av møte er det bare å ta kontakt med din personlige kunderådgiver. I tillegg vil kunderådgiveren din ta kontakt med deg igjen når du er litt eldre for å høre hvordan det går.

Etter å ha ringt en del 18 åringer og hatt noen 18 årsmøter har jeg gjort meg noen erfaringer som jeg gjerne vil dele med dere

  1. Alle som har vært innom er superfornøyd og kan fortelle at de har lært mye.

  2. Mange mener de ikke trenger dette fordi foreldrene kan nok. Selvfølgelig kan mange foreldre/foresatte mye, men undersøkelser viser at også voksne dessverre har for lite kunnskap knyttet til personlig økonomi. Det kommer noen gode eksempler på slutten av blogginnlegget.

  3. Det er vanskelig å nå 18 åringer på telefon, derfor er det supert om dere ringer selv eller sender tekstmelding selv enten med spørsmål om å bli ringt opp eller for å avtale et 18 årsmøte.

  4. 18 åringer er åpne for å lære, men er ofte litt skeptiske. Det er bra å være skeptisk!

 

Til foreldre

Mange foreldre mener selv at de er gode på personlig økonomi. Det er mange som er gode, og jeg skal ikke ta alle over en kam her. MEN det er utrolig mange dårlige tips fra foreldre der ute også. Her er de to som går igjen mest:

Enkelte foreldre oppretter BSU konto på barnet sitt tidlig og begynner å sette inn penger på denne kontoen fordi det er god rente. Visste dere at for hvert år dere fyller opp BSU-kontoen til barnet deres før han eller hun tjener mer enn 70 000 kr «stjeler» dere årlig 5 000 kr skattefratrekk fra han eller hun?

Det er mange som blir lært opp til at kredittkort er farlig. Kredittkort er trygghet i mine øyne, jeg råder både mine beste venner og kunder til å bruke kredittkort, spesielt på reise og netthandel. Vi har dessverre ofte kunder som har blitt utsatt for svindel på nett eller i utlandet. Dersom kunden har brukt vanlig bankkort tilknyttet lønnskonto vil han bli berørt med en gang og det kan ta mye lengre tid å få igjen pengene. På kredittkortet har du også en rekke fordeler, les mer om kredittkort og fordeler her. Kredittkort er en god måte å lære seg og kontrollere økonomien. For det er viktig å vite at du kan tilbakebetale det du har brukt på kredittkortet. I APPen vår kan du sjekke hvor mye du har brukt på kredittkortet, slik at du hele tiden har oversikt over forbruket.

Dersom du skal gi barnet ditt råd eller ta økonomiske beslutninger er du nødt om til å lese deg opp eller ta kontakt med banken. Vi tar gjerne en samtale med dere foreldre også!

Hvis du syns 18 årsmøte hørtes lærerikt og nyttig ut, ta kontakt med meg på telefon 46414033 eller mail sm@hsbank.no. 18 årsmøte er selvfølgelig helt gratis og du får med deg en liten overraskelse hjem. I tillegg har Eika en konkurranse pågående nå, så dersom du booker et møte før 25.nov er du med i trekningen av 10 000 kr i fond!

I tillegg vil jeg anbefale å gå innom vår nye side «Ung», her er det noen bra filmer og mange gode tips!- Siri Mortensen