Russestyret for årets Bjørkelangen-russ har jobbet beinhardt det siste året for å planlegge et arrangement som skulle strekke seg over hele russefeiringen som gikk dem i møte, nemlig en russefestival.

Festivalen har bestått av alt fra karaokekveld og konsert, til fotballkamp mellom blåruss og rødruss, og «Ølympiske leker». Både russepresident Emmy Lunder, og visepresident Aleksander Sternal, er godt fornøyd med årets opplegg.

– Det har vært en felles arena, uavhengig om man er på buss eller bil, eller i det hele tatt har noen interesse for noen av delene, sier Sternal.

Også Lunder er fornøyd, både med forberedelser og gjennomføring.

– Vi har klart å samle folk, og lagt opp til at vi hadde en del gruppeaktiviteter. Det har åpnet for at man blir bedre kjent. Jeg har sett flere russ der som jeg kanskje ikke tror ville vært inkludert ellers, sier hun.

Begge er enige i at det har vært mye jobb, men de har likevel hatt det gøy underveis.

– Det har vært gøy å få eierskap til det. Det har absolutt vært stress til tider, men det har også vært mye morsommere enn forventet, og vi har lært utrolig mye, sier Sternal.

– Det var vanskelig å se at det var gjennomførbart i starten, men når teltene ble rigget opp, så ble det plutselig virkelighet, legger Lunder til.

russ i telt

– I en annen liga

Russefestivalen for Bjørkelangen-russen ble gjennomført første gang i 2023. Da russen tok kontakt med Høland og Setskog Sparebank for å undersøke om det var muligheter for bidrag til dette, var talen klar.

– Vi som bank har et ansvar for bærekraft på mange forskjellige måter. Én av de måtene er ved å bidra til sosial bærekraft, som vi også ser på som veldig viktig. Og dette arrangementet skaper jo en plattform som handler om nettopp det, sier Carl Fredrik Havnås, kunderådgiver på bedriftsmarkedet.

I tillegg til at banken har bidratt med finansiering, har Havnås vært en støttespiller for årets russestyre gjennom store deler av planleggingsprosessen i forkant. Dette innebar blant annet å etablere et enkeltmannsforetak for «Russen på Bjørkelangen».

– Vi fikk en organisasjonsplan, og oppgaver til fordeling. Det har vært god veiledning hele veien, og vi har hatt et godt samarbeid. Har vi vært usikre, har det jo bare vært å spørre, sier Sternal.

– Det har vært gøy å følge dem underveis. Man ser at det er skikkelig tak i dem altså, legger Havnås til.

Den gode veiledningen de hittil hadde fått, var spesielt merkbar da noen av medlemmene fra russestyret deltok på en russekonferanse tidligere i år. Der fikk de utdelt noen treningsoppgaver for å bli rustet til planleggingen fremover.

– Da merket vi at vi var i en helt annen liga. Det var greit å få med seg, men vi hadde jo allerede et mye høyere nivå på det vi holdt på med der, sier Sternal med glimt i øyet.

russ ved bord

Gode råd til neste års kull

Mye av den tøffe jobben ble gjort av årets russ ved å opprette enkeltmannsforetaket, og Lunder og Sternal håper og tror at jobben derfor blir lettere for de som kommer etter i 2025. Ikke minst håper de at russefestivalen har kommet for å bli. Derfor ønsker de å komme med noen gode råd til neste års russekull.

– Det beste tipset må være å markedsføre det tidlig. Vi har vært veldig i vår egen boble med alt av planlegging, og tiden går veldig fort. Legg ut avstemminger, datoer og temaer tidlig, slik at folk kan engasjere seg fra start. Da tror jeg oppmøtet blir enda bedre, sier Lunder.

Alt i alt er de godt fornøyd med hvordan det hele endte. Overskuddet fra billettsalg og spons skal brukes til en skikkelig avslutningsfest, der de håper å kunne samle hele kullet en aller siste gang.