Tone Moen eier og driver Mio Trend på Bjørkelangen Torg. Hun beskriver det siste året som “annerledes”, noe de fleste vil si seg enig i. Heldigvis for henne har det gitt vekstmuligheter – både for henne selv personlig, og ikke minst for butikken. 
 – Jeg husker 12. mars godt, for å si det mildt. Vi ble jo veldig usikre, og tenkte at nå måtte vi være kostnadsbevisste, for vi visste jo ingenting om hva som ville skje. Så da måtte jeg permittere alle mine ansatte, og jobbe selv, sier hun.
 I dag har hun fått tilbake en av sine ansatte, som er færre enn hun hadde før pandemien, men det er liten tvil om at ting har gått bra likevel.
 – Vi endte med et veldig godt år. De første månedene var ikke noe ålreite, men i etterkant må jeg jo si at corona-året har vært positivt for oss.
 Butikken har hatt flere kunder, og denne økningen har vært kontinuerlig gjennom hele året. Moen tror det henger mye sammen med at folk ikke har ønsket å utsettes for smitte ved å reise til større plasser, at svenskegrensa har vært stengt, samt at mange har hatt hjemmekontor. 
 – Det har nok vært en fordel å drive på et lite sted. Det har jo vist seg at det er de ute på mindre steder som har klart seg best, sier Moen. 
 Det har riktignok vært uker der butikken har måttet holde stengt. Det betød færre kunder, men i stedet for å sitte hjelpeløs hjemme, brukte Moen tiden flittig, og satt ekstra fokus på å fronte butikken på sosiale medier.
 – Vi har prøvd å gjøre det litt mer personlig, og det har vi fått masse gode tilbakemeldinger på. Det er jo et forsøk på å holde butikken levende, så folk ikke glemmer oss, sier hun.
 Nettbutikken hennes har hun alltid hatt, men også den har hatt et økende salg. At folk kan se på klær der, og deretter komme å prøve i butikken gjør at den fungerer som et slags utstillingsvindu, noe Moen mener det er viktig å ha. Nå håper hun bare at folk fortsetter å komme og handle hos henne, også når corona er over.
 – Jeg tror nok noe detter tilbake til sånn det var. Samtidig håper jeg at folk vil gi oss en sjanse først, for jeg tror folk har skjønt hvor viktig det er å ha butikker i nærmiljøet. 
Den nye hverdagen innenfor sportsbransjen
Vidar Nordby driver Intersport på Bjørkelangen, og har i stor grad hatt samme opplevelse som Moen siden mars 2020. Og i det året hvor folk ikke har kunnet reise utenlands, har de reist desto mer innenlands – noe som har vært veldig heldig for menneskene i sportsbransjen.
 – Det har vært høy aktivitet. Jeg må jo si at vi har vært veldig heldige i denne bransjen, og jeg tør nesten ikke si hvor bra det har vært, sier han.
 I likhet med hos Moen, har det vært et økende antall kunder i butikken, og det har vært travle dager. De har klart seg med vanlig bemanning på to faste ansatte, Nordby selv inkludert, men de har vært nødt til å redusere åpningstidene, for å få det til å gå rundt, samt i et forsøk på å utsette seg selv for mindre smitterisiko. 
 Intersport Bjørkelangen har også i løpet av det siste året fått muligheten til å bli en del av Intersport sin offisielle nettside, som også har vært til god drahjelp. 
 – Selv om jeg er gammel og trasig, er netthandel noe jeg har skjønt at har kommet for å bli, sier Nordby lattermildt. 
 Han ser for seg at hverdagen går tilbake til slik den var før, når pandemien endelig er over, men han håper og tror samtidig at flere har fått øynene opp for å handle lokalt.

VidarGudmund

Den gode hjelperen
Selv om det har gått mer enn bra for både Moen og Nordby, har det likevel vært usikre perioder gjennom hele året, og da forteller de begge hvor trygt og godt det har vært å ha lokalbanken i ryggen. 

 – Vi har vært heldige, og har ikke hatt behov for noen voldsom hjelp, men jeg har fått det tidligere, og da har det aldri vært noe plunder. Det er ingen tvil om at jeg hadde fått hjelp fra lokalbanken om jeg hadde trengt det, sider Nordby.
 Heller ikke Moen har hatt behov for å spørre om hjelp, men etter å ha vært kunde hos Høland og Setskog Sparebank i mange år vet hun at hun hadde blitt godt tatt vare på.
 – Vi hadde jo stengt i fire uker, det raste inn varer, og regninger forfaller jo. Inntektene var veldig lave, og da var det godt å ha en lokalbank som viste at det var muligheter. De kjenner deg der, så de vet jo hva du er god for, avslutter Moen.