Blakergutten Johannes Dale tok nylig sine to første individuelle VM-medaljer i skiskyting, der Høland og Setskog Sparebanks logo var å se sammen med han på TV-skjermen. Og det har banken vært både titt og ofte den siste tiden. Dale har hatt enorme prestasjoner denne vinteren, og i desember 2020 tok han også sin første verdenscupseier.

– VM var fantastisk! Jeg er først og fremst veldig fornøyd med å få være med til VM når nivået er så høyt på det norske laget. Og å sitte igjen med to individuelle medaljer var over all forventning og jeg er veldig fornøyd med egne prestasjoner, sa Dale like etter han hadde tatt sølv på 15 kilometer fellesstart siste dagen av verdensmesterskapet.

Interessen for idretten kom allerede da han var 10 år gammel, og veien derfra har hatt en bratt kurve oppover. Dale går for Fet Skiklubb, og har gjort det siden starten av karrieren. Ifølge faren til Dale, Jo Dale, fulgte han alle gruppene i klubben, helt til han flyttet til Geilo for å gå på NTG i en alder av 16 år.

Dale holdt seg i Geilo i to år til fordi han kom inn på juniorlandslaget, og treneren hans holdt til på samme sted. Videre flyttet han til Lillehammer, hvor han var på rekrutteringslandslaget i to år. Derfra gikk det relativt slag i slag. Dale debuterte i verdenscup i desember 2019, før han til slutt også fikk en plass på elitelandslaget. Forrige sesong endte han opp som nummer ni i verdenscupen totalt.

11. desember 2020 tok Dale sin første individuelle verdenscupseier, og ligger nå på en tredjeplass i verdenscupen.

– Skiskyting har alltid vært det beste jeg vet, og jeg føler meg privilegert som får lov til å leve ut drømmen min, sier Dale.

Og mens hans skyter fullt hus og skøyter seg gjennom skiløypene, er Høland og Setskog Sparebank stolte av å ha vært med på å følge opp skiskyttertalentet.

 

– Han skilte seg ganske klart ut

Foreldrene og besteforeldrene hans, har alltid vært Dales viktigste støttespillere.

– De har gjort alt for å legge til rette for at jeg skal bli så god som mulig. De har kjørt Norge rundt på treninger og konkurranser. Det ville ikke vært mulig uten dem, sier han.

Og foreldrene var selvfølgelig også tilstede da Dale fikk utdelt lokalbankens idrettsstipend i 2014. Det var det Carl Fredrik Havnås, kunderådgiver i banken, som delte det ut. Han syns det var litt ekstra moro, fordi han kjenner familien fra før.

– Dale hadde allerede da veldig gode resultater, så han skilte seg ganske klart ut blant søkerne. Han ble veldig overrasket da han fikk det altså, sier Havnås.

Jo Dale kan bekrefte at stipendet falt i veldig god jord.

– De pengene mener jeg å huske at han brukte på å kjøpe seg ny kolbe. Det er treverket på geværet. Det er viktig for en skiskytter at den er god og spesialtilpasset, og det er en ganske stor utgift. Så da fikk han en ny kolbe laget av en børsemaker på Lillehammer som heter Gjermundshaug, sier han.

I 2015 ble også Høland og Setskog Sparebank sponsor for skiskytteren. Det resulterte blant annet i at logoen til banken fikk plass på siktet på børsa til Dale, som er ett av to steder en skiskytter har lov til å plassere egen reklame.

Bjørg Lunder i banken er ansvarlig for sponsoravtalen med Dale, og sier hun håper og tror på et godt samarbeid med skiskytteren i mange år fremover.

– Vi har en ganske lang avtale, og vi ønsker å få til morsomme aktiviteter sammen i forhold til idrett og kunder, der han kan vise hva man kan klare i livet om man har gutsen, pågangsmotet og viljestyrken, sier hun.

 

Grønt på TV er skjønt

– Det er jo mange som følger med på skiskyting, og det går jo ikke bare på TV i Norge. Så da hender det at jeg må ta et lite skjermbilde når logoen dekker omtrent halve bildet på skjermen, også sender jeg det til Carl Fredrik og sier at jeg syns banken gjør det bra internasjonalt om dagen, ler pappa Dale.

Lunder forteller at lokalbanken også har fått mange hyggelige tilbakemeldinger fra andre kunder rundt den grønne logoen på riksdekkende TV.

– Folk syns det er kjempehyggelig. Vi håper folk setter pris på at vi er med og sponser lokale som vil opp og frem, sier hun.

For det er viktig for banken å være med på å støtte oppunder de som ønsker å satse på seg selv.

– Alle vil jo bidra, men lokalbanken har ressursene til å gjøre det. Det er en av våre oppgaver, og det er gøy å se at vår jobb med idrettstalenter og -anlegg gir frukter, sier Lunder.

 

Også trofast kunde i banken

I tillegg til å være sponsor for Dale har Høland og Setskog Sparebank også vært til hjelp for skiskytteren på andre måter. Pappa Dale forteller at sønnen også har benyttet seg av muligheten til å få personlig rådgivning rundt privatøkonomien sin.

– Han får hjelp til å ta gode økonomiske valg, blant annet med råd om å spare noe av premiepengene i fond og sånne ting. Nå har han akkurat kjøpt hus på Lillehammer også, og da har han også brukt banken til å rådføre seg rundt det, sier han.

Havnås er en av mange i banken som har stor tro på at Dale kommer til å nå langt innenfor idretten sin, med Høland og Setskog Sparebank i ryggen.

– At han gjør det så bra internasjonalt så tidlig er en bekreftelse på at langsiktig, hardt arbeid fungerer. Man må være tro rundt det, og det gjelder jo egentlig alt i livet. Han har enorme prestasjoner hittil, det er rett og slett helt fenomenalt, sier han.