Fra og med 1. januar i år kom det nye regler for BSU. Konseptet er det samme, men i en litt annen drakt.

Boligsparing for unge (BSU) er en ordning som tilbys av de fleste banker i Norge i dag. Pengene man sparer på kontoen skal øremerkes til kjøp av bolig, og beløpet du setter inn hvert år gir fantastisk avkastning – god rente og fradrag i skatteoppgjøret. Nå kommer ordningen med nye regler som vi må forholde oss til.

Den ene endringen er at det årlige beløpet du maksimalt kan spare opp på BSU-kontoen din, økes fra 25 000 kroner til 27 500 kroner. Dermed vil også skattefradraget man får ved skatteoppgjøret øke fra 5 000 kroner til 5 500 kroner.

Nini Johana Lande er kunderådgiver i Høland og Setskog Sparebank, og forteller at innskuddssummen man årlig kan sette inn på kontoen har økt med jevne mellomrom siden BSU ble lansert i 1992.

- Slik ordningen er i dag er skattefordelen den store fordelen med BSU, sier hun.

Den andre endringen for BSU-ordningen endrer riktignok på hvem som får benytte seg av denne fordelen. Dersom man per 31. desember i 2021 eier egen bolig, enten helt eller delvis, vil man miste skattefradraget for sparebeløpet fra og med 2021.

Dette har blitt korrigert inn fordi de så at det var mange som eier bolig som fortsatt sparer i BSU. Ordningen skal hovedsakelig benyttes til boligsparing, sier Lande.

Er du fortsatt i sparefasen, kan du få alle fordelene som kommer med BSU-ordningen helt til året du fyller 34. Da kan du fortsatt beholde kontoen, men renten vil bli lavere, og man vil heller ikke få skattefradraget.

- I dag er renta på BSU hos oss 3,15 prosent. Året du fyller 34 går den i dag ned til 0,3 Prosent, sier Lande.

Hun vil også nevne at Høland og Setskog Sparebank har en av landets beste BSU-rente.
Etter at de nye endringene ble lansert, har Lande opplevd at det er mange som tenker at de kanskje heller burde ta ut pengene fra BSU-kontoen, og overføre det til et eventuelt boliglån de sitter med. Lande mener at med den gode rentefordelen man får på BSU-kontoen, er det ikke sikkert at det er det beste valget.

- I og med at boliglånsrentene er såpass lave nå, og BSU-renta såpass mye høyere, så lønner det seg fortsatt å spare på BSU dersom man har mulighet til det. Det er det mest gunstige frem til året man fyller 34. Det kommer jo en dag at man må bruke pengene og nedbetale boliglånet, men hvis man kan la de stå så lenge som mulig så er det veldig bra.

Starten på voksenlivet
BSU er blant mange av de tingene man må sette seg inn i når man plutselig fyller 18 år, og skal etablere seg i større grad på egenhånd. Dette kan virke skummelt for mange, og Høland og Setskog Sparebank tilbyr derfor såkalte 18-årssamtaler til alle de som fyller 18 år, slik at man kan få den rådgivningen man trenger. Lande er en av dem i banken som har disse samtalene.

- Å fylle 18 er jo en milepæl, og jeg pleier å si at det gir muligheter for å samle masse voksenpoeng. Vi gir litt innføring i personlig økonomi, tips og råd om produkter, også snakker vi om sparing, pensjon, bolig og egenkapital, og sånn type ting, sier hun.

Lande opplever at mange syns samtalen er veldig ålreit, og at ungdommene sitter igjen med mer kunnskap om for eksempel boligpriser, kredittkort, forsikringer og ikke minst pensjonssparing – som kan virke som en evighet frem i tid for en 18-åring, men som det er viktig å tenke på tidlig.

Hun sier også at hver samtale er ulik, fordi alle har forskjellig utgangspunkt. Målet er likevel å begynne tidlig for å kunne så frø, samt å etablere et forhold til kundene, slik at det skal være lettere for dem å ta kontakt med banken senere.

- Vi vet at ungdom ikke lærer mye om personlig økonomi på skolen, men kanskje mer av sine foreldre eller på nett. Her har vi ulike utgangspunkt, og da er det viktig at vi som lokalbank stiller med vår kompetanse. Som lokalbank tar vi denne samfunnsoppgaven seriøst, å gi ungdom kjennskap til sine muligheter. For det er jo hva det handler om, gi alle en lik mulighet.